K-9 Köpekleri Hakkında Bilmeniz Gereken 22 Şaşırtıcı Gerçek

Size daha önce K-9 köpeklerinin tamamen resmi davrandıkları zaman ne kadar şirin olduklarını göstermiştik ama bazen K-9 köpekleri  çok da şirin olmayan görevler de icra eder.Onlar,yüzyıllardır hukuki yaptırımlarda kullanılmakta ve bu köpekler aynı zamanda  insan meslektaşlarının dahi başaramayacağı çok sayıda görev ve hizmeti icra etmektedir.

Tezimizi kanıtlamak için K-9 köpekleri hakkında bilmeniz gereken 22 şaşırtıcı gerçeğin listesini hazırladık.Bazıları sizi şaşırtabilir!

Örneğin; bunu biliyor muydunuz ?

  1. Rumlar,Persler,Babiller ve Asurlular K9 Köpeklerini Polislikte Kullanan ilk Kültürlerdir.

Antik gruplar bile hayvanları,”koruyucu köpekler” olarak arama-kurtarma için kullandı.

2-K-9 Köpekleri ilk kez 1907’de New York’da kullanıldı.

New York Polis Şubesi ilk K-9 Köpekleri birliğinin adı “Patrol Squad 1” idi.

  1. İlk K-9 Köpeği Cinsi Alman Çoban Köpeğiydi.

Bu köpekler 1.Dünya Savaşı, 2.Dünya Savaşı,Kore Savaşı ve Vietnam Savaşı’nda kullanıldı.Alman çoban köpekleri,boyutları,üstün zekaları ve iş ahlakları ile iyi bilinen tarihi bir cinstir.

En yaygın ikinci K-9 köpeği cinsi ise Belçika Malinoi cinsidir.Bu köpekler alman çoban köpeklerine benzer ancak onlardan daha küçük ve gösterişlidir.Hepsi koyun güdülmesinde kullanıldıkları Avrupa’dan ithaldir.Bu köpekler dayanıklılıkları,hızları,zekaları ve güçleri ile iyi bilinir.

Diğer K-9 köpek cinsileri Tazı,Akita ve Belçika Çoban Köpeği’dir.

  1. Her K-9 Köpeğinin kariyeri sadece 6 ila 8 yıl kadar sürer.

Bu köpekler genellikle bu tarihten daha uzun bir sürede aktif görev almazlar.10 yıl boyunca aktif olarak suça karşı savaşan köpekler de vardır ancak çok nadirdir.

Görev başındaki yıllarında,K9 köpekleri birçok beceri öğrenir.İşte birkaçı:

  1. K-9 Köpekleri Tek Yumurta İkizlerini ayırt edebilir.

Tek yumurta ikizlerini ayırt etmek aileleri için bile oldukça zordur.”Tek Yumurta” uygun terim olmayabilir ve onlar nispeten genlerinde,farklı parmak izlerine sahip olmalarına izin veren özellikler gösterir.Bu küçük farklılıkları insanların görmesi zordur çünkü biz sadece gözlerimizi kullanıyoruz.

Araştırmacılar, eğitimli köpeklerinin tek yumurta ikizlerinin arasındaki farklılıkları, burunlarını kullanarak söyleyebildiklerini keşfettiler.

  1. Bir K-9 Köpeği’nin Koku Alma Duyusu Bizimkinden En Az 10 kat daha keskindir

Neredeyse herkes köpeklerin bizden daha iyi bir koku alma duyusuna sahip olduklarını bilir,peki neden biliyor musunuz ?Şöyle ki köpekler burunlarından nefes alır,bir kapakçık gelen havayı ayırır.Havanın diğer bölümü koku algılayıcılarına giderken,geriye kalanı ise  solunum yoluna gider.K-9 Köpekleri  burnun özel kısımlarına her fonksiyonu ile sahiplerdir.İnsanlar ise burnun sadece 1 fonksiyonuna sahiptir.

Basit terimlerle anlatmak gerekirse,”10.000 kat keskin” onların, bizim asla koklayamayacağımız şekilde koku aldıkları anlamına gelmektedir. Örneğin; eğer bize bir bardak kahve verilirse ve içinde bir çay kaşığı şeker varsa koku alabiliriz.Bir köpek ise milyonlarca su galonu içerisinde bir çay kaşığı şekerin kokusunu alabilir.

  1. Bir K-9 Köpeği 3.66 Metre Derinliğe Gömülmüş Bir İnsanın Kokusunu Alabilir.
  2. K-9 Köpekleri Bir Alanı ,İnsanoğlundan Çok Daha Yüksek Oranda Kesinlik ile 4 Kat Daha Hızlı Ararlar.

İnsanlar elleri ve gözleri ile odaları ararken bir köpek burnu,bizim asla bulamayacağımız şeyleri algılar.

  1. K-9 Köpekleri Nesneleri ,Önce Koku Akabinde Ses ve Sonra Silüet ile Tanımlar.
  2. K-9 Köpekleri Bir Nesne Bulduklarında,Eğiticilerini Farklı Yollarla Uyarır.

K-9 Köpeği bir madde bulduğunda ,iki çeşit uyarıdan birini verir.

Bir köpek koklayarak uyuşturucu bulduğu zaman,önce kokuyu aldığı yeri pençeler.Buna agresif uyarı denir.Bu da eğiticiye uyuşturucuların orada olduğunun bilgisini verir ; köpek bunu oyuncak sansa bile.(Buraya daha sonra değineceğiz)

Eğer bir köpek bomba arıyorsa,zemini pençelemek çok tehlikeli olabilir.Bu sebeple köpeklere pasif uyarılar öğretilir.Bu uyarıların birçok çeşidi vardır ama köpekler bomba kokusu aldıklarında çoğunlukla otururlar.

  1. K-9 Köpekleri Milyarlarca Dolarlık Uyuşturucuları Sokaklarımızdan Uzak Tutuyor.

25  Haziran  2014’de  IOL HABER AJANSI, tüm  zamanların  en  büyük uyuşturucu  baskınlarından  birinin , bir  K-9  Ekibi tarafından gerçekleştirildiğini  bildirdi .Köpekleri  kullanarak , yetkililer 10 milyardan dolardan  daha  fazla  eroin  içeren büyük bir uyuşturucu laboratuvarına yönlendirildi.

Bu köpekler gerçek suç savaşçıları !

“Bu köpekler bu uyuşturucuları nasıl buluyor ?” diye merak ediyor olmalısınız.

  1. K-9 Köpek Eğitimi Yaklaşık Olarak 10 Hafta Sürer.

Köpekler önce temel itaat eğitimlerini alırlar.Tüm komutlar tereddüt edilmeden takip edilmelidir.Bu şekilde,yetkililer köpeğin asla kontrol dışı davranmayacağına ve başka birini incitmeyeceğine emin olurlar.

  1. Birçok K-9 Köpeği Avrupa’da Yetiştiriliyor.

Çoğu komut Flemenkçe(Hollandaca) veriliyor.Bu durumda,ortalama bir insan komut veremesin diye böyle yapıldığına dair birçok inanış olmasına rağmen,bunun gerçek sebebi, birçok köpeğin Hollanda’dan ithal edilmesidir. Köpeklerin hemen hepsi komutlarının çoğunu çoktan Flemenkçe dilinde öğrendi,bu yüzden yeni bir dil öğrenmek anlamsız ve zor olacaktır.

Köpek eğitiminin diğer basamağı ise dayanıklılık ve çevikliktir.Tüm köpeklerin duvarlardan atlamaları ve merdivenlerden çıkmaları

gerekmektedir.Onlar aynı zamanda şehir yaşamına alışkındır,bu yüzden  asla sinirli olmazlar.

  1. K-9 Köpekleri İz Takibi, Narkotik Saptama,Patlayıcı Tespiti,Kadavra Tespiti ve Kamu Denetimi Yapmaktadır.

K-9 Köpeklerinin uyuşturucu aramaları için nasıl eğitildiklerini hiç merak ettiniz mi? Benim köpeğimin bulabildiği tek şey yemek ve ölü hayvanlar gibi görünüyor!

K-9 köpekleri uyuşturucu bulabilmekte.Çünkü bu köpekler uyuşturucuları sevdikleri oyuncaklar olarak görüyor.En yaygın oyuncaklardan biri halat çekme oyunlarında da kullanılan beyaz havludur.Eğitmen,havlunun kokusunun değişiminden  öncesine kadar bir süre  köpeğin havluyla oynamasına izin verir.Birkaç hafta sonra,eğitmen havlunun içine marijuna(uyuşturucu) yerleştirir.Köpek oyuncağını ararken havlunun kokusuyla görüntüsünü ilişkilendirir.Eğitmen bu eğitimi, diğer uyuşturucular ile aynı zamanda bombaların içindeki yaygın kimyasallar ile yapar.

Köpekler,eğer bu hedefleri ortaya çıkarırlarsa,oyuncaklarıyla oynayabileceklerini öğrenirler.Daha sonra,10 haftalık eğitim son bulur.

  1. K-9 Köpekleri Günlük ve Ayda İki Kez Grup Halinde Olmak Üzere Yeteneklerini Korumak Amacıyla Eğitmenleriyle Antreman Yaparlar.

Bir K-9 Köpeğini eğitmek aslında asla bitmez.Onlar sık sık yeni teknikler ve beceriler öğrenirler.

16.Son Zamanlarda K-9 Köpekleri, Harici Bellek ,USB Sürücüleri ve Diğer Teknolojik Ürünleri Yasadışı Veri Ortaya Çıkarmak Amacıyla Eğitilmekte.

8 Temmuz  2014’te, the Huffington Post  gazetesi, ilk köpek destekli bilgisayar ekipmanı aramasını bildirdi.Yetkililer dikkatli olmak zorunda çünkü her bilgisayar sürücüsü üzerinde yasadışı materyal bulundurmaz.Çünkü Köpekler  ana bilgisayardan çok uzağa saklanmış sürücüleri bulmaya alışkın haldedir.

Mucizevi  bir şekilde K9 köpeği, çocuk pornosu içeren bir USB sürücüsünün yerini tespit etti.Bu sürücü ,metal kabine yerleştirilmiş bir teneke kutunun içine, 4 tabaka derine gizlenmişti.Vay canına!

  1. Bir K-9 Köpeğinin Eğitimi ve Alınması Aşağı Yukarı 15,000 Dolara Mal Oluyor.

Köpeklerin çoğu, uyuşturucu kaçakçılığı ile ilintili suçluları yakalamak için  satın alınır ve eğitilir.

  1. K-9 Köpekleri Görev Başında ve Emeklilikte Eğitmenleri İle Yaşarlar.

Eğitmen; beslemekten,bakımdan ve köpek ile ilgilenmekten sorumludur.Yetkililer sık sık köpeklere kendi evcil hayvanları gibi davranırlar.

  1. K-9 Köpekleri Aralarında Birbirlerine Karşı Yarışırlar ve Ödül Kazanırlar.

Bazı köpekler bu yarışmalardan ünlü hale bile gelmişlerdir.

 

  1. Bazı K-9 Köpeklerinin Kendi Ticaret Kartı Var!

K-9 Köpeği göreceğiniz bir sonraki zamanda,eğitmeninden ticaret kartı istemeyi unutmayın!

  1. K-9 Köpekleri Eril ya da Dişil Olabilir.

Hem eril hem dişiller mükemmel K9 Köpekleridir!

  1. Bazı K-9 Köpekleri Hayvan Barınaklarından Gelir.

Koku algısı  için iyi bir köpek,çok çeşitli yerlerden edinilebilir.Barınaklar,özel evler ve evlat edinme ajansları çalışmayı seven mükemmel köpekler sağlayabilir.

Not:

Bu metin, ingiliz yazar,akademisyen ve gazeteci “Ed Smith” tarafından yazılmıştır.

Çeviri :Doğuş Genç

Metnin orijinal haline aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz

https://www.instantcheckmate.com/crimewire/post/22-incredible-facts-you-need-to-know-about-k9-police-dogs/